Genel Kültür

Cinsiyete Göre Okuryazarlığın Farklı Olmasının Nedenleri

Ülkelere göre okur yazarlık oranı değişiklik göstermektedir. Cinsiyet ayrımına göre okur yazarlık oranında erkeklerin daha üstün oldukları gözlemleniyor. O ülkenin gelişmişlik düzeyini göstermesi beklenirken eşitlik önemlidir. Okur yazarlığın farklı olmasını hangi sebeplerden ötürü olduğunu sizlere sunacağız.

2010 yılında Türkiye’de okur yazarlık oranında kadınlar %87 oranında okur yazarken erkeklerde ise oran %94 görülmüştür. Erkeklerin daha çok eğitim aldıkları okur yazarlık oranlarının yüksek olduğu görülmektedir. Geçmiş dönemlere göre oran daha fazla olmaktaydı. Kültürel yapının yanı sıra gelenek ve göreneklerin etkisi olmuştur. Aileler kız çocuklarının eğitimine önem vermezken erkek çocuklarını okula göndermek için ellerinden geleni yapar olmuşlardır. Erkek çocukların değeri aile içinde önemliyken kız çocukları ise geri planda kalmıştır. Ülkemizde eğitim alanında yapılan yenilikler kız çocuklarının eğitim almasında önemli katkı sağlamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk, eğitim alanında yeniliklere başlamıştır. Bu uygulamaları ortadan kaldırarak erkek ve kız çocukları için eğitimin zorunlu hale getirmesini sağladı. Erkek çocuklar olduğu gibi kız çocuklarda da eğitim için çalışmalar en iyi şekilde sağlanmıştır. Kadınların okuma yazma öğrenmeleri için yenilikler yapmıştır.

Günümüze kadar gelen bu eğitim çalışmaları kadın ve erkek okur yazarlık oranının arasındaki farkı azaltmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu