Genel Kültür

Mitoza Örnek Olarak Eşeysiz Üreme Çeşitleri

Canlıdan ayrılarak farklı bir bireyin oluşmasına eşeysiz üreme denir. Döllenme olmadan herhangi bir şekilde çift olmadan bireylerin kendi yapılarını oluşturarak çoğalma durumudur. Mitoz bölünme ile aynı durumu meydana getirir. Ayrılan hücreler farklı bir canlının var olması için gelişim gösterir.

Eşeysiz Üreme Çeşitleri
Tek hücrelilerde bölünerek çoğalma
Rejenerasyonla çoğalma
Tomurcuklanma ile çoğalma
Çelikle çoğalma
Sporla çoğalma

Tek Hücrelilerde Çoğalma: Bölünerek çoğalırlar, belli bir büyüklüğüne ulaşan hücreler bölünme gerçekleştirir. Bir diğer hücrenin aynısı olarak çoğalmaya devam ederler. Temellerinde mitoz bölünme şekilleri vardır.

Rejenerasyonla Çoğalma: Omurgasız canlılarda görülen çoğalma çeşididir. Tabanın içinde yer alan embriyonik hücreler tarafından ayrı bir canlının oluşumu sağlanır. örneğin deniz yıldızlarında bir kol koptuğu zaman diğer hücreler çoğalarak yeni bir tanesini oluşturmaktadır.

Tomurcuklanarak Çoğalma: Canlılarda oluşan çıkıntılar gelişerek zamanla ayrılıp yeni bir canlının oluşumunu sağlar. Örnek hidra, bira mayası, süngerlerde tomurcuklanma görülür.

Vejatatif Çoğalma: Bitkilerden koparılan dalların toprağa dikildiği zaman tekrar kök sağlayarak bütün hale dönüştüğünü görebilirsiniz. Bu durumun gerçekleşmesi çeliklenme ile çoğalmadır. Dal parçası tekrar kök oluşturarak ayrı bir canlı olup yaşamına devam edebilir.

Sporla Çoğalma: Spor adı verilen üreme şekliyle yeni bireylerin oluşumunu sağlarlar. Sporogoni veya sporla üreme denilerek açıklanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu