Genel Kültür

Osmanlı Devleti Divan Üyeleri

Osmanlı Devleti’nde devlet yönetiminde kararlar en başta padişah makamından alınarak işleme girer. İlk ve son söz sahibi padişah olmaktadır. Kararları itiraz edilemez ve kabul edilemez olmaktaydı. Divanı Hümayun üyeleri tarafından savaş, barış, antlaşma gibi kararlar alınırdı. Devletin yönetimindeki en üst makam sayılarak önde gelen isimler tarafından yönetilirdi.

Padişah başkanlığında o olmadığı takdirde Veziri Azam tarafından yönetilirdi.

Veziri Azam: Günümüzdeki konumu başbakanla eşdeğerdir. Padişah olmadığında ülkeden sorumlu kişidir. Diğer adı Sadrazam’dır. Devlet memurlarının atanması, valilerin kontrol edilmesidir. Padişahın mührünü taşır, savaş zamanlarında ordulara komutanlık yapar.

Vezirler: Veziri Azam’ın yanında görev alan vezirlerdir. Kıdemsiz veril olarak bilinip günümüzde bakanlar denilebilir. Sınırların gelişmesi ve toprakların artması vezirlerin artmasına neden olmuştur.

Kazaskerler: Adalet bakanına benzer yetkileri vardır. Adalet işlerine bakar, davalarla ilgilenir ve adli makamlarda görev alan kişilere yardımcı olur.

Defterdar: Maliye bakanına benzer yetkileri vardır. Devletin bütçesini kontrol eder, gelir giderleri kontrol ederek hesap yapar.

Nişancı: Devletin fethettiği toprakları himayesine alarak kontrollerini yapar. Toprak bütünlüğü, dahil edilen toprakları ve satılan topraklar olarak gerçekleştirilir. Devletin işleyici ve yönetimi hakkında bilgili insanlar görev alırdı.

Şeyhülislam: Günümüzde Diyanet İşleri başkanı olarak görülebilir. Din konularında söz sahibi kişidir. Dini kurallara göre devletin yönetimi sağlanırdı. Görüş bildirme, fetva verme gibi alanlarda faaliyet gösterirdi.

Kaptan-ı Derya: Devletin donanmasından sorumlu olan kişidir. Denizlerdeki gemiler, sınırlar ve herhangi bir faaliyetten sorumludur. Donanmanın başındaki en üst kişi olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu