Genel Kültür

Türkiye’de Görülen İklim Tipleri

Türkiye, konumu itibariyle birbirinden farklı çok sayıda iklim çeşidini görebilen bir ülkedir. Bu durumun ülkeye birçok katkısı olmuştur. Çeşitli yüzey şekilleri, bitki örtüleri bu iklim çeşitliliği sayesinde oluşur. Tüm bunların sonucu olarak tarımsal açıdan çeşitlilik bakımından önemli bir konumdadır.

Karasal İklim
Karasal iklim tipi kendi içerisinde bölgelere göre de farklı isimlerle anılmaktadır. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülen karasal iklim özellikleri birbirinden farklıdır. Karasal iklimde genel olarak kışlar soğuk ve sert, yazlar kurak ve sıcak geçmektedir. Ancak bölgelere göre farklı ortalama sıcaklıklar ve yağış değerleri görülebilir. Karasal iklimin bitki örtüsüne bakıldığında bozkır karşınıza çıkacaktır.

Akdeniz İklimi
Akdeniz iklimi, Türkiye’de Akdeniz, Güney Marmara ve Ege bölgelerinde görülmektedir. İklim tipinin genel özelliklerine bakıldığında sıcak ve kurak yazlar ile ılık ve yağışlı kışlar dikkat çeker. Akdeniz ikliminin ülkeye kattığı en önemli tarımsal husus turunçgillerdir. İklimin bitki örtüsüne bakıldığında ilk etapta maki dikkat çekse de kızılçam ormanları da önemlidir.

Karadeniz İklimi
Karadeniz bölgesinde ve Kuzey Marmara civarında görülen bu iklim tipinde hemen her mevsim yağışlı geçmektedir. Yaz mevsimi serin, kışlar ılık olduğu için sıcaklık farkı söz konusu değildir. Kışlar her ne kadar ılık olsa da kar yağışı görülme olasılığı da mümkündür. Bitki örtüsüne bakıldığında çeşitli ormanlar dikkat çeker.

Marmara İklimi
Marmara bölgesinin daha çok kuzey ege tarafında etkili olan iklim tipinde kışlar ılık ve yazlar da çok yağışlı değildir. Kışlar soğuk ve yazlar kurak geçmez. Çok ara özellikleri bulunduğu için iklim tipine geçiş iklimi adı da verilmiştir. Bitki örtüsünde sıklıkla Akdeniz kökenli bitkiler, yamaç noktalarında nemli ormanlar görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu