Genel Kültür

Kışın Neden Denizler Donmuyor da Göller Donuyor

Kış aylarının gelmesi ile birlikte göllerin donduğuna şahit oluyoruz ama çevremizde hiçbir zaman denizin donduğunu görmüyoruz. Deniz ve göl arasında ne fark olabilir ki donmuyorlar. Kışın gelmesi ile hava sıcaklığı eksinin altına düşerek su tanecikleri gecenin bir yarısı tamamen buz tutuyor. Kar yağışı ve don olayları görülünce 0 derecenin altında görülmektedir. Islak olan yerler, göller, musluklar, boru hatları dahi donarken denizler hiçbir şekilde donmadığını görüyoruz.

Göllerin oluşumunda çatılardan, dağlardan, yollardan inen suyun birikmesi sonucunda oluşur. Burada sıcaklık düştüğünde don görür. Kolay kolay donmadığı noktalarda vardır. Soğuk havalarda göllerin donması kaçınılmaz oluyor. Göllerin bazılarında tuz olmasından dolayı donmadığını dahi görürüz.

Denizlerin donmamasının açıklaması ise içinde bulunan tuz oranıdır. Tuzlu denizlerde -20 dereceye kadar soğuktan etkilenmeyerek donmuyor. Daha soğuk olduğu zaman üstleri hafiften don gösterebilir ama derine inildikçe tuz oranının artması don olayının gerçekleşmesini önlüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu