Genel Kültür

Soyadı Kanunu Neden Çıkarıldı

Osmanlı devleti döneminde insanların soyadı olmayarak baba ve isim şeklinde çağırılırlardı. Kayıtlara göre çağrılma nedenleri baba ve oğul şeklinde olması o dönemde kullanılan isim benzerliği de etki yaratmıştır. Aynı ismi taşıyan insanlarda tapu alım-satım, miras konularında hep sıkıntılı dönemler yaşamışlardır. Batı’da soyadı kanunu ilan edilmesi ile ülkemizin de çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak için yapılan yeniliklerden birisi olmuştur.

21 Haziran 1934 yılında Soyadı kanunu çıkartılarak insanların kendilerine soyadı seçme hakkı tanındı. Her insanın soyu belli olarak nereden nasıl geldiği anlaşılır olacaktı. Türkçe soyadı seçme hakkı tanındı üstünlük veya günlük, ahlaka aykırı kelimelerin kullanımı yasaklanmıştır. Bunlar dışında herkes kendilerine özgü soyadı sahibi oldu.

Çıkartılan yasa ile “ağa, hacı, hoca, hafız, efendi, paşa, hanım, hanımefendi” gibi üstünlük belirtilen soyadları kaldırılmıştır. Osmanlı yöneticilerinin verdiği tüm nişan ve rütbelerin taşınması yasaklanarak kaldırılmıştır.

İnsanların belli bir soyadı sahibi olması nereden geldiği belli olmasına yardımcı oldu. Miras işleri, askerlik veya tapu işlemlerinde herkesin kimliği açıklığa kavuşmuştur.

24 Kasım 1934 tarihinde Mustafa Kemal’e “Atatürk” soyadı verilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu