Genel Kültür

Atatürk’ün Geometri Alanında Yaptığı Çalışmalar

Atatürk, eğitim yıllarında oldukça başarılı öğrenciler arasında olmuştur. Matematik alanında dahilik gibi performansı ile Yüzbaşı Mustafa efendi kendisine adı ile aynı olması adına Kemal soyadını vermiştir. Matematik alanında devamlı bir ilgisi olarak çalışmalar yapmıştır. Atatürk 1904 yılında harp okulunu bitirmesinden sonra 1.5 yıl daha matematik alanında ölçülerle uğraşmıştır. Sayısal zekası olması matematik alanında başarı sağlamıştır. Üstün zekaya sahip olarak Sivas’ta anlattığı geometri dersi ikincisi ise yazmış olduğu geometri kitabı olmuştur. Yaptığı çalışmalar takdir görülmüş günümüzde kullanılan öğretmen kitapları ile eşdeğer olmuştur.

Atatürk’ün matematiğe verdiği önem kendi ağzından “Ben öğrenim devrimde matematik konusuna çok önem vermişimdir ve bundan hayatımın değişik safhalarında yararlanmış olduğumu söyleyebilirim. onun için herkes matematik bilgisinin çok gerekli olduğuna inanmalıdır” sözü ile anlatmıştır.

Arapça ve Farsça sözcüklerle matematiğin anlatımı zor olmasından dolayı yenilik getirmek gerektiğini görmüştür. Öğrenciler bu konularda zorluk çekeceğinden dolayı Türkçeleştirmek gerektiğini kabul etmiştir. 1936 yılında Dolmabahçe Sarayı’nda matematik ve geometri konuları üzerinde çalışmalarını sürdürdü. Matematik sözcükleri anlaşılması olay hale getirildi. Türkçe anlamları kullanılarak insanların anlaması kolaylaştırıldı.

Bölen
Taksim
Bölme
Haric-İ Kısmet
Bölüm
Kabiliyet-İ Taksim
Bölünebilme
Zarb
Çarpı
Mazrup
Çarpan
Mazrubata Tefrik
Çarpanlara Ayırma
Muhit-İ Daire
Çember
Tarh
Çıkarma
Amudi
Dikey
Gaye
Limit
Aşa’ri
Ondalık
Kat’ı Mükafti
Parabol
Ehram
Piramid
Menşur
Prizma
İhtisar
Sadeleştirme
Suret
Pay
Mahrec
Payda
Hatt-I Mümas.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu