Bursa’nın Yöresel Yemekleri
Bursa ilimiz Osmanlı kültürüne ait değerleri günümüze kadar taşımaktadır. Bir dönem Osmanlı Devleti’nin başkentliğini yapan ilimiz kültürel ve yöresel olarak gelişme göstermiştir. Bölgenin yemek kültürü diğer yörelere göre farklılık göstermektedir. Osmanlı kültürünün izlerini taşıyarak göstermektedir. Bursa mutfağı kebap, İnegöl köftesi, Kemalpaşa tatlısı, kestane şekeri, mihaliç peyniri ile meşhurdur.
İskender kebabı
Ülkemizin dört bir yanına yayılan lezzetli kebap tarifidir. Bursalı kebap ustaları tarafından yapılmaya başlanmıştır. İskender ızgarada pişirilerek pidelerin üstüne koyulur. Üstünde yoğurt, tereyağlı salça dökülür ve servis edilir.
İnegöl köftesi
Balkanlardan gelen göçmenler tarafından tarifin getirildiği küçük ızgara köftelerdir. Bursa mutfağında yaygınlaşarak önemli yere sahip olmuştur. İnegöl köftesi ile Bursa özdeşleştirilerek yöresel mutfağa dahil edilmiştir.
Kemalpaşa tatlısı
Peynir tatlısı iken 1930’lu yıllarda Mustafakemalpaşa ilçesinde üretimi yapılmaya başlandı. Kısa zamanda yayılarak ismi Kemalpaşa tatlısı olarak adlandırılmıştır.
Kestane şekeri
Uludağ’ın eteklerinde yetişen kestanelerden yapılan kestane şekerleridir.
Çorbalar
Tarhana çorbası, dede çorbası, sipsi balık çorbası, oğmaç çorbası, hamur tutma çorbası.
Sebze yemekleri
Etli kereviz, zeytinyağlı kestaneli lahana dolması.
Etli yemekler
Mumbar dolması, ciğer sarması, damat paçası.
Tatlılar
Sütlü kabak, cennet künkü, dilber dudağı.
Hamur işleri
Cevizli lokum, söble, yufka paça.