Genel Kültür

Biyografi Nedir

Biyografi, insanlığa hizmet eden ve katkılarda bulunan kişiler üzerine hayatlarını anlatan yazıya denir. Örneğin günümüzde önemli biyografilerden görülen Atatürk’ün hayatıdır. Hayatı ve biyografi kavramları birbirlerine eşdeğer olduğu söylenebilir. Yaşamları ve hayat öykülerinin anlatılması biyografinin ortaya çıkmasını sağlar.

Tanınmış, gelecek nesillere yaptıkları ile örnek olacak kişiler anlatılabilir. Tanınmış olması insanların merak ettikleri ve tanımak istedikleri kişileri göstermektedir. Örneğin Adolf Hitler dünya toplumunda kötü olarak hatırlansa dahi hakkında biyografiler yazılmış, belgeseller çekilerek tanıtılmıştır. İnsanların yaptıklarına yönelik tanınmaya değer kişilerdir.

Örneğin kendimizi ele alacak olursak katkımızı ve yaptıklarımızı göz önünde bulundurmalıyız. Şair değilsek, yazar, yönetmen, siyasetçi, bilim adamı, mucit vb. şekillerde katkıda bulunmadıysak eğer biyografimiz yazılmaz. Biyografi ele alınırken yalın halde yazılır. Abartılı cümleler kurulmaktan kaçınarak iyi ve kötü yönleri ile anlatılıp kişilere tanıtılmaktadır. Yaşamı boyunca eğitim hayatı, iş, evlilik, çalışmaları gibi doğumundan ölümüne kadar kayda değer bilgiler paylaşılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu