Genel Kültür

Domuz Eti Niçin Haram Kılınmıştır

İslam dininde hayvanların eti yenmesine izin verilmiş, bazı hayvanların yasaklanmıştır. Yasak hayvanlara baktığımızda insan sağlığını tehdit eden zararlı sınıfına giren hayvanları görmekteyiz. Yararlı hayvanların etleri tüketilebilir kılınmıştır. Domuz da zararlı havanlardan gösterilmiş, insanları tiksindiren tabiatın bünyesinde zararlı olarak gösterilenlerdir. Çeşitli hastalık, mikropları taşıdığı bilinen domuz eti insan sağlığı içinde tehdit etmektedir.

Kur’ân-ı Kerîm’de beş âyette domuzdan söz edilir. Âyetler şöyledir:

“Allah sizlere yalnız leşi, kanı, domuz etini, bir de Allah’tan başkası adına kesilenleri haram kıldı.” (Bakara, 2/173; Nahl, 16/115)

“Leş, kan, domuz eti, Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen… hayvanlar sizin için haram kılınmıştır.” (Mâide, 5/3)

“Ey Muhammed, de ki: Bana vahyolunanlar arasında, yiyen bir kişinin yediği herhangi bir şeyin haram olduğuna dair bir hüküm bulamıyorum. Ancak leş veya akıtılmış kan, yahut domuz eti ki bunlar pistir, yahut doğru yoldan çıkarak, Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen hayvanların yenmesi haramdır… “ (En’âm, 6/145

Aşağıdaki âyette de domuzun çirkin hâline işaret edilmiştir.

“…Allah kime lânet eder ve gazabına uğratırsa ve kimlerden de maymunlar, domuzlar ve tağûta kullar yaparsa, işte bunlar, makamları en kötü, yolları da en sapık olanlardır.” (Mâide, 6/60).

Câbir b. Abdillah’tan, Allah Rasûlünün Mekke’nin fethi yılında Mekke’de iken şöyle buyurduğu nakledilmiştir:

“Şüphesiz Allah ve Rasûlü şarabın, ölü hayvan etinin, domuzun ve putların alım-satımını haram kılmıştır.” (Buhârî, Büyu’, 112; Tecrîd-i Sarih Tercümesi VI / 537, 538)

Domuz eti diğer birçok dinlerde de yasaktır. Meselâ Yahudilerin kitabı Tevrat’ın tesniye bölümünde yenilmesi yasak olan hayvanlar sıralanırken şöyle denilmektedir:

“… ve domuz… çünkü tırnaklıdır, fakat geviş getirmez. O size murdardır, bunların etinden yemeyeceksiniz ve leşlerine dokunmayacaksınız.” (Tevrat, Tesniye, bab, 14/8)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu