Genel Kültür

Atatürk’ü Altınla Satın Almak İsteyen Mareşal Hikayesi

Atatürk, savaş dönemlerinde Türk ordusunda görevli olmaktaydı. Almanya ile ittifak içerisinde olan Türk ordusu birlik içinde hareket ediyorlardı. Alman general ve subaylara mühim mevkilere getirilmesi aleyhinde bunmuştu. Alman mareşali olan Falkenhayn, kişileri itirazdan vazgeçirmek için kişilere çeşitli yöntemlerle ikna ediyordu. Atatürk ile yollarının kesişmesi Alman karargahında görev yapan Türk subay ile Alman subayın gelmesi ile olmuştur. Ufak bir sandık içinde bazı değerli zimmet eşyaları bulunmaktaydı.

Atatürk sordu
– Bunlar nedir?

Almanya subay cevap verdi
– İstanbul’dan ayrılıyoruz; Mareşal Falkenhayn bir miktar altın gönderdi.

Atatürk
– Bu paralar yanlış yere geldi, Ordunun levazım reisliğine gönderilmesi lazım dedi.

Alman Subay
– Efendim, o da başka.

Atatürk paranın ne kadar olduğunu anladıktan sonra Alman subayın önünde bir senet imzaladı. Bunun üzerine Alman subayı kabul etmedi ve Mustafa Kemal Atatürk Türk subayına emir verdi.

Atatürk
– Bu zabıt tutmasını bilmiyor, senedi alsın. Mareşale versin ve sizde paraları levazım reisliğine gönderin.

Aradan geçen bir süre sonra
Atatürk
– Mareşal Falkenhayn’e gidiniz; kendisini görünüz; bu makbuzu vererek benim imzamın bulunduğu kağıdı ondan alınız!

Mareşal Falkenhayn yaverine

– Mustafa Kemal Paşa’ya böyle bir para verdiğimi hatırlamıyorum; bende imzalı senedinin bulunduğunu da bilmiyorum. Bunun için Ali Rıza imzalı kağıdı da kabul edemem! dedi. Mustafa Kemal Paşa şu haberi yolladı;

Atatürk

– Verdiğiniz altınlar olduğu gibi duruyor; onlar için size senet verilmiştir. Sizde böyle bir senedin bulunmayışı altınları yok edemez. Vesikayı kaybetmiş olabilirsiniz; o halde verdiğiniz altınları size iade edeceğiz; aldığınıza dair siz bize makbuz veriniz! Ben altın için memleket menfaatleri hakkında müsamaha gösterecek insanlardan değilim. Paralarınız duruyor fakat onlardan daha kıymetli olan Mustafa Kemal imzası sizde kalamaz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu