Genel Kültür

Gümrü Antlaşması Hakkında Bilgi

Kurtuluş Savaşı döneminde 3 Aralık 1920 tarihinde TBMM ile Ermenistan arasında yapılan antlaşmadır.

Ermenilerin ülkemizi işgal etmesi ve sınırlarımıza doğru gelemsi sonucunda Türk ordusu ile mücadelesinde geri çekilmek zorunda kaldı. Doğu Anadolu bölgeleri işgal altına alınmıştır. Sovyetler Birliği tarafından aracılık yapılarak Ermenistan’a bazı bölgelerin verilmek istenmesi sonucunda antlaşmanın imzalanmasından vazgeçildi. Türk ordusu Doğu Cephesini açarak taarruza geçerek Kazım Karabekir komutasındaki 15. kolordu tarafından Sarıkamış, Kars, Ardahan, Artvin, Batum ve Iğdır’ alınarak Gümrü’yü de işgal edilince barış görüşmeleri 22 Kasım 1920 tarihinde başlamıştır.

Türkiye ve Ermenistan arasında yapılan Gümrü Antlaşması sonucunda doğudaki cephe kapatılmıştır. Antlaşmada yer alan 10. maddede Ermenistan, Doğu Anadolu’daki toprakların bir kısmını alması sonucunda Sevr Antlaşmasının kabul göreceğini söylemiştir. Antlaşma kabul edilmesi sonucunda Erzurum-Bakü demiryolu açıldı.

Antlaşmanın ardından Ermenistan, Bolşevik Kızıl Ordu’nun denetimine girmesi durumunda Gümrü Antlaşması onaylanmadı. Bunun yerine Moskova Antlaşma ve Kars Antlaşmasının geçerliliği sayıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu