Genel Kültür

Oksijen Döngüsü Nedir

Oksijen döngüsü, hava kürede bulunan O2 formülünün döngü içerisinde olmasıdır. Karbondioksit haline dönüşerek belli bir döngü içerisinde tekrardan oksijen halini almaktadır. havada gaz suda ise çözünmüş olarak bulunur. Oksijen döngüsü atmosferde serbest olarak dolaşan formülden ibarettir. Canlıların yaptığı oksijenli solunum şeklinde meydana gelir.

Atmosferde bulunan karbondioksitlerin yeşil bitkiler tarafından fotosentez yapılması sonucunda karbonhidratların dönüştürülerek oksijenin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Oksijen döngüsünde güneş ve bitki yapraklarının önemli görevi vardır. Fotosentez gerçekleştirmeleri sonucunda havadaki karbondioksitleri emerek oksijenin ortaya çıkmasını sağlarlar.

Oksijen üretiminin %90’lık kısmını sulardaki alglerin karşıladıkları bilinmektedir. Hava kürede bulunan oksijen oranı daima sabit gözlemlenir. Bir yandan solunduğu gibi diğer bir yandan ise bitkiler tarafından oksijen döngüsü gerçekleşir.

Oksijen döngüsünün şeması
Solunum > Karbondioksit > Bitkiler > Oksijen > Tekrardan Solunum

Oksijen döngüsünde güneş ve bitkiler önemli role sahiptir. Güneşten gelen enerji ile birlikte döngü gerçekleşir. Güneş sönseydi eğer oksijen döngüsü gerçekleşemeyeceğinden dolayı insanlar havasızlıktan boğularak ölürlerdi. Oksijen döngüsü için doğaya, bitkilere ve güneşe ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

4 Yorum

  1. Projem son güne kalmıştı ‘nasıl bitiricem’ diye kara kara düşünüyordum bu notlarınız baya işime yaradı gerçekten çok teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu