Genel Kültür

İç Anadolu Bölgesindeki Tarihi Eserler

İç Anadolu bölgesi yüz ölçüm bakımından geniş bölgelerden biri olmakla beraber var oluştan bu yana birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu özellikleri ile doğrudan ilişkili olarak sınırları içerisinde çok sayıda tarihi eser de bulunmaktadır. Bu eserlerin büyük çoğunluğu bölgeye oldukça uzun süre hâkim olan Osmanlı Devletine aittir.

Çok Eski Tarihli Eserler
Günümüze oldukça uzak tarihlerde hatta birçoğu milattan önceki yıllarda yapılmış olan tarihi eserlerin en önemlileri; Aizonai Antik Kenti, Zeus Tapınağı ve Gordion’dur. İsmi mitolojik kahramanlara bağlı olarak şekillenmiş olan antik kent, Roma döneminde zenginleşmiş ve ilerleyen dönemde Selçuklular tarafından üs olarak kullanılmıştır. Selçukların Çavdar Tatarları kolu tarafından kullanıldığından Çavdarhisar ismini almıştır ve günümüzde Kütahya’dadır. Zeus Tapınağı, ülkemizin bilinen en meşhur tarihi eserlerinden birisidir. Gordion ise Büyük İskender’in Asya sınırlarının anahtarını elde etmek için düğümü kestiği yer olarak bilinir. Günümüzde Yassıhöyük olarak bilinen bölgededir.

Diğer Tarihi Eserler
Anadolu medeniyetleri müzesi, farklı bölgelerden toplanmış birçok koleksiyonun sergilendiği mühim müzelerden bir tanesidir. Hattuşaş olarak bilinen bölge, Anadolu’da ilk organize haldeki devleri kurmuş olan Hititlerin başkentidir. Hititlere ait birçok tarihi obje bölgede yer almaktadır. Bunlar dışında; Hitit kalıntısı Yazılıkaya, Anadolu Selçuklu Beyliği dönemine ait Gök Medrese, İlhanlılara ait Çift Minareli Medrese, Anadolu’ya ait en eski yazılı belgelerinin bulunduğu Kültepe, Döner Kümbet, Çatalhöyük ve Mevlana türbesi Anadolu’nun önemli tarihi eserleri ve mekânlarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu