Genel Kültür

Karadeniz Bölgesinin Yeryüzü Şekilleri

Karadeniz bölgesinin yeryüzü şekli oldukça hareketlidir. Üçüncü jeolojik zamanda oluşan araziler görülmektedir. Dağların kıyıya paralel olmasından dolayı yağmurlar daha çok görülmektedir. Kuzey Anadolu bölgelerine dağlar iç ve kıyı sıralı dağları olarak ikiye ayrılıştır. Dağların bulunduğu yerlerin yükseklikleri 2000 metre kadar olabiliyor. Orta Karadeniz bölgesindeki yükseltiler azalmış durumdadır. Orta Karadeniz bölgesine doğru ilerledikçe dağlık kesimlerin yüksekliği 1000 metreye kadar düşebiliyor.

Bölgenin ovaları az olup genellikle dağlık kısımlarla kaplıdır. Bilinen en büyük ovaları Çarşamba ve Bafra ovası olup bölgenin sayılı ovalarındandır. Önemli akarsu Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya, Çoruh, Bartın ve Yenice. Göllerin yüzölçümleri küçük olup şöyle sıralanır. Ulaşımlar kıyı şehirlerde daha imkanlı olurken iç bölgelerde engebeli araziler hakimiyet sağlamıştır.

Kıyı bölgelerinde kuvvetli dalgaların görülmesi falezlerin oluşmasına sebep olmaktadır. Kızılırmak ve Yeşilırmak döküldüğü yerlerde deltalar oluşmuştur. Kıyılar genelde denize doğru dik uzanmaktadır.

Kıyıların denize dik uzanması yolların zikzaklı olmasından ötürü ulaşımı olumsuz etkilemiştir. Bölgenin bir kaç ili gelişmezken Trabzon başta olmak üzere gelişme gösteren illerdendir.

Bölgenin kuzey yönündeki yamaçlarda yağış oranı fazladır.

Dağlık alanın fazla olması makine ile tarımı zor hale getirilerek hayvan ve insan kuvveti ile tarımcılık yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu