Genel Kültür

Osmanlı Devletinin Kısa Sürede Gelişimini Etkileyen Faktörler

Osmanlı Devletinin Gelişimini Etkileyen Faktörler, Osmanlı Devletinin Gelişim Süreci

Osmanlı devleti bulunduğu bölgelerde çeşitli beylikler bulunurdu bunlarla kurduğu politik bağlar kuvvet sağlamıştır. Güçlü bir imparatorluğa doğru giden yol yapılan antlaşmalar sayesinde ortaya çıktı.

Anadolu’nun Etkisi
Kösedağ savaşı ile birlikte beylikler ortaya çıkarak Selçuklu devleti bölge üzerindeki hakimiyetini kaybetmiştir.

Bizans’ın Durumu
Oyunlar oynayan devlet olup Anadolu üzerinde görevli olan komutan ve askerler merkezi otoritenin kontrolünden çıkmıştı. Osmanlı devletinin gelişmesinde ve yükselmesinde önemli etkiler yaratmıştır.

Coğrafi Durum
Bizans’ın toprakları fethedilmek için oldukça müsait olmasından dolayı Osmanlı tarafından fethedilmeye başlandı.

Beylikler Tarafından Rahatsız Edilmeleri
Osmanlı Bizans ile yaptığı mücadele de diğer beylikler kendi arasında yaşadığı kavgalardan uzak durmuştur. Osmanlı beyliğine karşı beylikler cephe almadığı gibi sınırlarını genişletmesine imkan sağlamıştır.

Türkmen Göçleri
Fetih ile alınan topraklara Türkmenler yerleştirildi nüfus yoğunluğu bakımından üstünlük sağlayarak kontroller üzerinde etki büyük olmuştur.

Merkezi Yönetimin Tek Yerde Olması
Osmanlı devleti muazzam bir yönetim şekli olup tek bir noktadan yönetilirdi. Hanedan üyeleri tarafından olup devletin gelişmesine imkan sağlamıştır. Merkezcilik sayesinde imparatorluğa doğru yükselmiştir.

Uygulanan Politika
Fethedilen yerler tımar sistemi ile birlikte bölgelere bölünerek dağıtıldı. Vergilendirme sistemi sayesinde ne doğru şekil olup gücüne güç katmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu