Genel Kültür

Güneş Sistemindeki Gezegenler ve Özellikleri

Güneş sisteminde bulunan gezegenler bizim yaşantımızı belirliyor. Belli bir sistem ve çekim kuvvetini etkisi sayesinde güneş sistemi sonsuza kadar ilerleyen bir döngüye sahiptir. Gezegenler güneşe uzaklıkları ile sıralanmıştır. Güneşe en yakın olanı Merkür, en uzak olanı Plüton gezegenidir.

Merkür: Güneşe en yakın ve en sıcak gezegendir. Gündüz 500°C, geceleri -175°C’dir. Atmosferi olmadığından dolayı yüzeyi karanlıktır. Kendi çevresinde dönüşünü 58 günde, güneşin çevresinde dönüşünü 88 günde tamamlar. Canlı yaşamı yoktur.

Venüs: Sıcaklığı 400°C ulaşıyor. Kalın yoğun şekilde atmosfere sahiptir. Kendi çevresinde 243, güneş çevresinde 224 günde döner. Kendi etrafında dönüşü ters yönde olmaktadır. Canlı yaşamı yoktur.

Dünya: Üzerinde yaşadığımız dünyadır. Sıcaklığı gündüzleri 40°C, geceleri -20°C kadar düşmektedir. Atmosferi olup canlıların yaşamını sürdürebildiği dünyadır.

Mars: Sıcaklığı -80°C ve -160°C arasındadır. Soğuk olduğundan dolayı buzludur. Karbondioksitten oluşur. Yüzeyi kızıl renktedir. Kendi çevresinde dönüşünü 24 saat 37 dakikada tamamlar. Güneş etrafındaki dönüşü 684 gündür. Canlı yaşamı konusunda bulgular NASA’da incelenmektedir.

Jüpiter: Güneş sistemindeki hacim olarak en büyük gezegendir. Dünyadan 1300 kat daha büyük olması devasal bir gezegendir. Gaz bulutlarından oluşmuştur.

Satürn: Sıcaklığı -145°C’dir. Belirgin özellikleri ise sahip olduğu halkalardır. Yoğunluğu sudan az olan tek gezegen olarak tanımlanabilir. Çevresindeki halkaların rengi yeşili anımsatır.

Uranüs: Metan gazına sahip olan gezegendir. Mavi-yeşil renge sahip olup soğukluğu -190°C ulaşır. Kendi etrafında dönüşünü 17 saat, güneş etrafındaki dönüşünü 84 yılda tamamlamaktadır.

Neptün: Güneşe olan uzaklığı ile bilinir. Sıcaklık oranı -200°C kadar ulaşır. Kendi etrafında 16 saat, güneş çevresinde 165 yılda tamamlar.

Plüton: Güneşe olan en uzak gezegendir. Ölçüleri hesaplanamamıştır. Sıcaklığı -200°C kadar ulaşır. Kendi çevresinde 248 yılda dönüşünü tamamlar. Son zamanlar boyutu ile gezegen olmadığı düşünülür

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu