Genel Kültür

Türklerin Bugüne Kadar Kullandıkları Takvimler

Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Takvimler, Türklerin Kullandığı Takvimler Nelerdir

Türkler geçmişten günümüze kadar çeşitli takvimler kullanarak hesaplamalarını yapmıştır. Bunlar 12 Hayvanlı Türk Takvimi, Hicri Takvim, Celali Takvim, Rumi Takvim ve son olarak Miladi Takvim’i kullandılar.

12 Hayvanlı Türk Takvimi

İslamiyet döneminden önce kullanılan takvimdir. Türkler kendisi bulup güneş yılını esas alınarak her yıl çeşitli hayvanlarla göstermişlerdir. 12 yılda bir tekrar başa gelirdi.

Hicri Takvim

İslamiyet döneminde kabul edilen takvimdir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mekke’den Medine’ye göç etmesi ile birlikte başlayan takvim olmaktadır. Miladi takvime göre 622 yılından itibaren sayımı başlamıştır. Ay yılı hesap alınıp 354 gün 1 yılı sayılmakta. Günümüzde halen dini günlerin hesaplanması için kullanılıyor.

Celali Takvim

Melikşah isteği doğrultusunda Ömer Hayyam başında olduğu Nizamülmülk ‘ün yaptırdığı takvimdir. Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Melikşah istemiştir ve kendi zaman dilimi olarak kullanıldı. Ölümünden sonra kullanımına son verilmiştir.

Rumi Takvim

Osmanlı devleti tarafından kullanılan takvimdir. Güneş yılı esas alınarak hazırlanmıştır.

Miladi Takvim

Hz. İsa’nın doğum tarihinden itibaren başlamıştır. Miladi takvim günümüzde en çok kullanılan takvimdir. Ülkeler tarafından kabul görüp ulusal takvim konumundadır. 1926 yılında ülkemizde kullanıma başlandı. Güneş yılı esas alınarak hesaplanmış olan en doğru takvim. 1 yılı 365 gün 6 saate denk gelip 4 yılda bir Şubat ayı 29 olarak geçer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu