Genel Kültür

Din ve Ahlak Arasındaki İlişki

Din ahlakın temelini oluşturmaktadır. Dinine yürekten bağlı insanlar ahlaki olarakta kendilerine çeki düzen verecek seviyeye ulaşırlar. Kuran-ı Kerim’de Müslüman bir kişinin ahlaki olarakta örnek olması gerekmektedir. Hadislerde verilen örnekleri kulağına küpe ederek toplum içinde hangi davranışlarda bulunması gerektiğini bilmelidir.

Müslüman insan daima iyi niyetli, emanete sahip çıkan, ahlaki olarak güzel davranışlara sahip kişi olarak tanımlanır. Kutsal kitabımız olan Kur’an-ı Kerim’de de belirtildiği gibi kılavuz olmalı insanlara ahlakı öğretmeleri doğru yolu göstermeleri gerekir. Toplum içinde güzel huya davranışa sahip insanda ahlaklı olarak kabul edilirdi. Bir insan güzel huya sahip oluyorsa bunu davranışlarına yansıtıyorsa eğer doğru örnek davranışlı bir kişiyi gösterir. İnsanın ahlaki davranışlarına da yansır. Bağlı olduğu dine inanışı tam olduğunda kötü davranışlardan kendisini arındırarak örnek davranışları bilir.

İslam dini insanlara yardım eder, ahlaklı, dürüst ve güvenilir kişileri içinde barındırır. Dinen olarak daima örnek olması gerektiğini vurgulamıştır. Ahlaki değerlere sahip çıkarak toplum ilişkilerini düzenler. İnsanların toplum içinde sergiledikleri davranışların ahlaki olup olmadığı hareketidir. Bu gibi durumlarda olumlu ya da olumsuz hareketleri dinen söylendiği gibi belirtilmiştir.

Ahlak ve din değerleri birbirlerine sıkı bir şekilde bağlı, dinin beraberinde tüm insanlara güzel ahlakı getirdiğidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu