Genel Kültür

Türk Destanlarındaki Mitler Nelerdir

Türkler tarih boyunca bir çok dine inandıklarından dolayı mit efsaneleri de ona göre şekillenmiştir. Hikayeler ve topluma özgü kahramanların devletler, perilerle, tanrılarla maceralarını konu aldı. Toplumu temsil eden unsurlardan olmuştur. Mitler toplumu gösteren ortak unsurlardan olmuştur.

Rüya: Destanlarda kahramanların verdiği mücadelede başarıya ulaşmaları için rüya, düş yoluyla daha önceden nasıl yapıldıklarını öğrenmeleri olmuştur. Kadercilik ve düş motifiyle destanlar işlenmiş durumdadır.

Kırklar: Sayı, eşya veya gün olarak belirlenir. Oğuz Kağanının kırk günde yürümesi ve konuşması gibi olayları ele alır. Görünmez alemlerden gelen kişiye kutsanmış özellikler verilmesidir.

Ok-Yay: Türk destanlarında ulusların savaşçı ve usta olduklarının ruhunu gösterir. Madencilik ile uğraşan Türkler demir işçiliğinde ustalık sahibi olmuştur.

At: Göçebe hayat yaşayan Türklerin kültürün yarattığı zorlayıcı koşullar vardır. Ata binmek dinsel olarak özellik taşıyıcı Şamanist inancında vardır.

Mağara: Ana karnını temsil edip, ilahi buyrukların insanlara tebliğ edildiği yer olarak kabul edilmiştir.

Aksakallı İhtiyarlar: Destanlarda hakanların kendilerine öğüt vermesi bilgi edinmesi için aldığı bilgilerdir. Yaşlılar tarafından kararların alınmasına kağanlara önemli tavsiyeler verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu