Genel Kültür

1960 İhtilali Nedenleri ve Sonuçları

İhtilal bir iktidarı silah yoluyla ancak temel yönetim biçimini değiştirmeden görevden el çektirmektir. Türkiye cumhuriyet tarihindeki ilk askeri ihtilal olan 1960 ihtilali 27 Mayıs ihtilali olarak da bilinir.

1960 İhtilali’nin Nedenleri

27 Mayıs İhtilali’nin sebepleri konusunda çeşitli görüşler vardır. 1950’li yılların sonuna doğru ordunun Demokrat Parti’den, politikalarından ve çıkardıkları yasalardan rahatsız olmasıyla meydana geldiği söylenmektedir. Bunun yanında çıkarılan yasaların laikliğe aykırı olduğu iddia edilmiştir. Bazı görüşlere göre ezanın tekrar Arapça okunmasının da darbenin sebeplerindendir. Kimilerine göre DP’nin dış politikalarının da ihtilal üzerinde etkileri vardır.

1960 İhtilali’nin Sonuçları

Başta Cumhurbaşkanı Adnan Menderes olmak üzere birçok hükümet üyesi tutuklanmıştır. Bunun yanında birçok hâkim ve öğretim görevlisi görevden alınmıştır. Bazı üniversiteler kapatılırken bazılarına el konmuştur. Daha sonra tutuklular darbe mahkemesinde yargılanmıştır. Bu yargılanma sonucu kimileri aklanırken bazıları da hapis cezasına çaptırılmıştır. Celal Bayar, Refik Koraltan ve diğer 11 kişi ise ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır. Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Rüştü Zorlu ise idam edilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu