Genel Kültür

Besinleri Zararlı Mikroskobik Canlılardan Nasıl Koruruz

Besinlerde gözle görülmeyecek olan zararlı mikroskobik canlılar olabilir. Bunlara karşı korumak bizim en önemli vazifelerimizden birisidir. Besinlerin mikroplardan arındırılması vücudumuza zarar verebilecek mikropların girmesini önlemektedir. Gıdaların ekstresi olmansa rağmen er yada geç bozulacaktır. Bozulan gıdalarda kimyasal ve fiziksel olarak değişiklikler görülür. Gıdanın tüketilemez hale gelmesine neden olduğu gibi zehirli olmasına da nedendir. Değişim biyolojik olarak gerçekleşerek bakteri, maya, küf gibi mikroorganizmaların ortaya çıkar. Zaman içinde etkilerini arttırarak çürüme başlar. Sıcaklık, nem oranına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Mikroorganizmaların ortaya çıkmasında etki eden faktörlerden birisi sıcaklıktır. Gıdaların korunması, mantar ve bakterilerin gelişmesinde rol oynar. Gıdaların korunması için mikrobiyolojik etkenler kullanılarak bozulmaların önüne geçilmesi sağlanabilir. Bakterilerde insanlar gibi teneffüs ettiklerinden nemli ve sıcak ortamlarda filizlenmeleri kaçınılmaz olur.

Gıdalar yüksek sıcaklıkta tutularak soğutularak dondurulması raf ömrünü uzatmaktadır. Açık hava ve yapay kurutma sistemleri sayesinde gıdalar hava almadan kuruması sağlanır oldu. Mayalama ve kimyasal maddelerin muamele sonucunda gıdaların korunması sağlanır olmuştur.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu