Genel Kültür

Jeolojik Zaman Nedir

Jeolojik zaman yeryüzünün şekil, ısı, bitki örtüsü, yapısı bakımından geçirdiği değişikliklere denir. Dünyanın yeryüzü beş jeolojik zaman içerisinde incelenir.

İlkel zaman: Hayatın olmadığı zanlardır. Canlı izine rastlanmayan yalnız o dönemlerde kırkayak benzeri türünde canlıların yaşadığı bulgusuna varılan jeolojik zamandır.

Birinci zaman: Eskiden yaşayan hayvanların yaşadığı zaman dilimidir. Canlı türünde çeşitlilik olmadığı yaşamlar vardı. Bitkiler çiçeksiz ve kökleri olan türlerdendir. Bitkilerin uzunlukları 10-40 metre arasında değişiklik göstermektedir.

İkinci zaman: Atmosferde yoğunluk ve sıcaklık oranı azdır. Bitkilerde çam, sedir ağaçları bu dönemlere aittir. Bu dönemlerde çınar, kavak, incir, palmiye gibi ağaçlar oluşmuştur. Çeşitli hayvanların varlığına rastlanmıştır bunlar ıstakoz, yengeç, kelebek gibi kabuklu canlılardan meydana gelmektedir.

Üçüncü zaman: Yeni hayvanların yaşadığı, volkanların lav püskürdüğü, doğa olayların ağır şekilde yaşadığı dönemdir. Bu dönemlerde çeşitli tarihi anıtlar meydana gelmiş, bunlar pireneler, apininler, karpatlar ve himayalar’dır. Ülkemizde de bir çok volkanik dağlar üçüncü jeolojik zamanda oluşmuşlardır. Canlı türlerinin yaşamlarını etkilediği gibi yeni canlılar için yaşam olanakları sağlanmıştır.

Dördüncü zaman: Nehirlerin ve denizlerin oluşması, alüvyonlara rastlanması gibi olayların ortaya çıkmasına neden olmuştur. İlkel olarak medeni ve insan zamanına sahip değerleri kapsamaktadır. Hayvanlar zamanımızın hayvanları ile aynı olmaktadır. Bazıları dördüncü jeolojik zamanda yaşamasına rağmen günümüzde olmamaktadır. Fillerden büyük olan mamut gibi canlılarda yaşarlardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu