Genel Kültür

Arılar Nasıl Bal Yaparlar

Arılar beslenmemizde ve doğanın işleyişinin devamında önemli yere sahiptir. Sağlıklı şekilde beslenebilmek için vitamin, mineral açısından zengin olan bal tüketmeliyiz. Sindirim sağlığımızın sağlanması ve bedenimizin korunmasında bir hayli önemlidir. Vücudun yüksek değerde sağlığına kavuşmasında da gerekli görülür.

Balın içeriği nedir?
Balın oluşumunda %34 fruktoz, %2’si sakaroz ve %40’ı levulozdur. Geri kalan %17’si su, %7’lik kısmı sodyum, demir, magnezyum, kükürt, fosfor, manganez, polenden oluşur.

Arılar nasıl bal yapar?
Arılar kraliçe ağrının takibinde olarak bal üretimi gerçekleştirir. Birkaç yüz erkek arının yanı sıra beraberinde 10 ila 80 bin arası değişkenlik gösteren işçi arıdan oluşur. Kış döneminde kendilerini beslemek için bal depolarlar.

Arılar boru şeklinde dile sahip olarak çiçek, meyve gibi tomurcuklardan nektar toplarlar. İki ayrı karnı olan arılar için birinde nektar birikir. Arı gün boyunca 150 ila 1500 arasında çiçek dolaşarak 70mg nektar ile geri döner.

Nektarlar arıların vücudunda kimyasal süreçten geçer. Kovanlarına dönen arılar taşıdıkları nektarları işçi arılara verir. Arılar burada 30-40 dakika boyunca çiğner ve peteklere eşit şekilde dağıtırlar. Peteklerde dolduğunda bal mumu ile ağızları kapatılır.

Nektarda bulunan şeker balın tadını belirler. Balın hammaddesinde nektar bulunur. Rengini, şekerini, kokusu gibi ayırt edici özelliklere sahiptir. Çiçeklerde aromalı volatin yağı balın kousunu vererek onu farklılaştırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu