Genel Kültür

Kerim Erimin Matematiğe Katkıları

Kerim Erim 1 Şubat 1894 yılında İstanbul ilinde dünyaya gelmiştir. Türk tarihinde ilk doktoralı Türk matematikçi olarak yer almıştır. 1919 yılında Doktorasını Erlangen kentindeki Frederich-Alexanders Üniversitesinde yapmıştır. Yüksek matematik alanında öğretimin yaygınlaşması ve çağdaş matematiğin gelişmesinde etkili olmuştur. Mekaniklerin matematik esaslarına dayandırılarak ülkemizde ilk matematik doktorası yöneten bilim adamı unvanına sahip olmuştur.

Üniversite reformunu hazırlayken kurulda yer alan kişilerden olmuştur. Yüksek Mühendislik Mektebi’nde ders vermeye başladı. İstanbul üniversitesi Fen Fakültesinde analiz profesörü ve dekan görevine atanmıştır. Dekanlıktan ayrılması ile birlikte kurulmada ders vererek eğitim faaliyetlerine devam etmiştir. 1940 yılında İstanbul Üniversitesi Matematik Enstitüsü başkanlığına getirildi ve 1952 yılına ölene kadar başkanlık görevine devam etmiştir.

Matematik alanında yaptığı katkıları kitap haline getirerek yayınlatmıştır. Eserleri dönemin matematikçileri için rehber olduğu gibi faydalanmışlardır.
Nazari Hesap (1931)
Mihanik (1934)
Sümer Riyaziyesinin Esas ve Mahiyetine Ait Rapor (1937)
Dış Alem Meselesi (Matematik Bakımından) (1940)
Tanzimat ve Müspet İlimler: Riyaziye (1940)
Matematik ve Realite (1942-1965)
Analiz Dersleri, Diferansiyel ve İntegral Hesap (1945)

3 Yorum

  1. Bence kerim erim çok önemli bir matematikçi yaptığı çalışmalardan dolayı kendisini Kutlarım

  2. çok kısa hiç işime yaramadı valla benim pazar gümü GEKMOm var hala doğru dürüst bir site bulamadm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu