Genel Kültür

Neolitik Çağ ve Özellikleri

Neolitik çağ; insanların avcılık, toplayıcılık ve göçebelikten yerleşik hayata geçmeleridir. M.Ö. dönemlere yaklaşık 10.000 yıl öncesinde insanlar üretmeye başlamıştır. En önemli besin sorunlarının çözüme ulaşarak insanlık için devrimin gerçekleşmesidir. İnsanlar bitkilerden faydalanarak tarımcılık, hayvanların evcilleştirilerek onlardan yararlanmaya başladılar.

Son buzul çağın etkilerini kaybetmesi dünyayı saran soğuk iklimin yerini daha ılıman iklim alması olmuştur. Bitki ve hayvan türlerinin çoğalarak çeşitlilikler artmıştır. Arpa, buğday gibi bitkiler ortaya çıkarak canlı yaşamını kolaylaştırmıştır. İnsanların ataları buralarda yaşayarak yaşamlarını uzun yıllar boyunca sürdürmüştür.

Tarihsel araştırmalara göre Anadolu’nun güney kesimlerinde uygun şartların sağlanmış olması ilk Neolitik Çağın burada yaşanmış olduğunun göstergesidir. Arkeolojik verilerden yararlanılarak sürekli canlı yaşamını devam ettirmiştir.

İnsan toplumsal olarak üretimini hızla geliştirmesi sonucunda artık yer edinmiştir. Beslenmek için avlanmanı gerekliliği, besin kaynaklarına ulaşmak için ise tarımcılık yapmasıdır. Ekilen tohumlardan faydalanarak gerekli ihtiyaçlarını karşılar oldular. Göçebe hayattan kurtularak insanlar daha düzenli yaşamaya karar verirler. İlk köyler neolitik çağlarda oluşarak gelişmeler göstermiştir. Güneşte kuruyan çamurun keşfi insanların barınak yapma fikrini yaratmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu